Koken | Wonen Met Gemak - Wonen Met Gemak!

Slimme producten voor veilig koken


Een derde van alle woningbranden ontstaat in de keuken. Een kwart van de branden ontstaat tijdens het koken, waarvan het grootste deel in de pan of op het fornuis. Ouderen vormen een extra risicogroep. Bijvoorbeeld door vergeetachtigheid of geheugenproblemen weet men niet meer dat er een pan op het vuur staat. Ook komt het voor dat men tijdens het koken in slaap sukkelt.  Er zijn slimme producten om het koken veiliger te maken.
 

Geen rookmelder maar een hittemelder


Een rookmelder is niet geschikt voor in de keuken, omdat tijdens het koken dampen vrijkomen die een vals alarm kunnen veroorzaken. In een keuken gebruik je een hittemelder. 
Een hittemelder, ook wel thermische brandmelder genoemd, slaat alarm wanneer deze een snelle temperatuurstijging constateert. 

Waar te koop en wat kost het?
Hittemelders zijn onder andere verkrijgbaar in bouwmarkten met een ruim assortiment op het gebied van brandpreventie. Ze zijn te koop vanaf zo'n € 15,-- .
 

Stove Guard: slim kookalarm


De Innohome Stove Guard SA101 is een kookalarm dat met de ingebouwde magneet onder de afzuigkap wordt bevestigd of aan de muur wordt geschroefd. Het kookalarm reageert op temperatuur: een sterk stijgende temperatuur is een indicatie van een zich ontwikkelende brandgevaar. Het apparaat leert in de eerste dagen na installatie zelfs wat de kookgewoonte is en past zich daarop aan. Geschikt voor alle type fornuizen.

Waar te koop en wat kost het?
Het lijkt er op dat deze Stove Guard momenteel in Nederland niet leverbaar is. Zodra we hierover meer informatie hebben dan nemen we dat op deze plaats op. Hij was te koop voor zo’n € 50,--.
 

Stove Guard met automatische uitschakeling


De Innohome Stove Guard SGK510 schakelt uw fornuis uit voordat er brand kan ontstaan. Stove Guard heeft een innovatieve sensor die geplaatst wordt boven uw fornuis. Het mooie aan dit apparaat is dat het zich aanpast aan het kookgedrag van de gebruiker en daardoor gevaarlijke situaties herkent. U kunt hierbij denken aan droogkoken, brandgevaar en gevaarlijke gassen. Naast een alarm dat afgaat wordt het fornuis ook meteen uitgeschakeld.
De Stove Guard met afsluiter is geschikt voor alle elektrische fornuizen.

Waar te koop en wat kost het?
Het lijkt er op dat deze Stove Guard momenteel in Nederland niet leverbaar is. Zodra we hierover meer informatie hebben dan nemen we dat op deze plaats op. Hij was te koop voor zo’n € 260,--. 
 

Vulkon kookbeveiliger met automatische uitschakeling


De kookbeveiliger werkt op basis van het signaleren van rook. Zodra de rookmelder rook detecteert hoort u een luid alarmsignaal en tegelijkertijd wordt er een signaal gestuurd naar de ontvanger welke een gasafsluiter activeert en het gas direct afsluit van de kookplaat. Bij kookplaten op elektra wordt de stroomtoevoer van de kookplaat afgesloten.
Klik hier voor een filmpje op YouTube.

Waar te koop en wat kost het? 
Bij de leverancier www.vulkon.nl en bij gespecialiseerde winkels en webshops, zoals www.dementie-winkel.nl.
De prijs is zo'n € 700,-- inclusief installatie.
 

Afsluitbare fornuisknoppen


Techniek is niet altijd nodig om het kooktoestel te beveiligen. Met deze afsluitbare beschermers voor ovens en fornuizen voorkomt u dat kinderen de knoppen kunnen opendraaien. De beschermers kunnen ook worden toegepast wanneer sprake is van dementie in gevorderd stadium. De knopbeschermers kunnen worden aangebracht op de meeste fornuizen en ovens met afneembare draaiknoppen.

Waar te koop en wat kost het? 
De beschermers zijn er van meerdere leveranciers, bijvoorbeeld te koop via Bol.com voor zo'n € 14,-- voor een set van 2.