Huishouden | Wonen Met Gemak - Wonen Met Gemak!

Slimme hulpmiddelen voor het huishouden


Wilt u niet zoveel tijd besteden aan het huishouden, of lukt het niet meer zo goed om het zelf te doen?
Er zijn slimme hulpmiddelen die het huishouden makkelijker maken. We behandelen hier hulpmiddelen voor twee vervelende klusjes in huis: het stofzuigen en het dweilen.
 

Automatische stofzuiger


Een slimme stofzuiger houdt zelf de vloer schoon. Het wordt ook een robotstofzuiger genoemd.
Deze stofzuigers zijn de laatste jaren in opmars. Ze zijn dan ook flink in kwaliteit verbeterd.

De wat betere modellen werken vanaf een oplaadstation en doen hun werk op een vooraf ingesteld tijdstip. Bijvoorbeeld wanneer je ligt te slapen of wanneer je van huis bent. De werking is het best op gladde vloeren, de wat betere modellen kunnen ook laagpolig tapijt en kleedjes goed aan. Met hoogpolig tapijt hebben de meeste automatische stofzuigers problemen. Ook snoertjes en rondslingerende kleine zaken kunnen voor problemen zorgen, de duurdere modellen hebben hiermee minder moeite.
Een slimme stofzuiger is bedienbaar via een app op tablet of smartphone. Vindt u dat ingewikkeld? Iemand anders kan de stofzuiger voor u instellen, dan hoeft u alleen nog maar te genieten van een schoon huis!

Er is een groot aanbod van automatische stofzuigers in veel prijsklassen, van € 100,-- tot € 1.000,--. De goedkoopste modellen werken vrij gebrekkig, in het middensegment worden redelijke tot goede resultaten behaald.

Voorbeeld
Een voorbeeld is de iRobot Roomba 671. Dit is en automatische stofzuiger met goede beoordelingen in z’n prijsklasse, o.a. bij de Consumentenbond en Kieskeurig. Geschikt voor harde vloeren en laagpolig tapijt. Het apparaat zuigt goed, ook in hoekjes. Het laadt zichzelf op bij het oplaadstation. Bedienbaar via een app, de tijdstippen zijn vooraf te programmeren. 
Klik hier voor een filmpje

Waar te koop en wat kost het? 
Het genoemde voorbeeld is breed verkrijgbaar, o.a. bij Mediamarkt, Bol.com en Coolblue. De prijs is zo'n € 300,--.
 

Automatische vloerreiniger


Naast slimme stofzuigers zijn er ook automatische vloerreinigers die uw vloer met een natte doek afnemen. Dit kan u veel werk uit handen nemen. Het gaat hierbij vooral om het dagelijkse schoonmaakwerk, het apparaat dweilt, maar schrobt niet. Het waterreservoir zorgt ervoor dat de doek vochtig blijft.
De betere ‘dweilrobots’ werken met een GPS navigatiesysteem. Hierdoor weet hij precies waar hij al is geweest en waar hij nog naartoe moet om de hele vloer te reinigen. Het apparaat laad zichzelf op. Ze doen hun werk redelijk, ook langs de randen en rond obstakels.
Het programmeren gaat met een app op tablet of smartphone. Vindt u dat ingewikkeld? Iemand anders kan hem dan zo voor u instellen dat het apparaat zijn werk doet wanneer u slaapt of niet thuis bent.
Een dweilrobot is geschikt voor harde vloeren.

Voorbeeld
Een voorbeeld is de iRobot Braava 390T Dit is een automatische vloerreiniger met positieve reviews.
De dweilrobot laadt zichzelf automatisch op en is programmeerbaar. Met een app kunt u hem ook op afstand besturen. Het systeem werkt ook in het donker en is met een geluidsniveau van 35 decibel erg stil. Dat maakt deze robot heel geschikt om 's nachts, als u ligt te slapen, zijn werk te laten doen.
Klik hier voor een filmpje

Waar te koop en wat kost het?
Het genoemde voorbeeld is breed verkrijgbaar, o.a. bij Mediamarkt, Bol.com en Coolblue. De prijs is zo'n € 300,--.