Tuinonderhoud | Wonen Met Gemak - Wonen Met Gemak!

Een onderhoudsvriendelijke tuin


Ziet u steeds meer op tegen het onderhoud van uw tuin? Dat hoeft geen reden te zijn om uw vertrouwde woning te verlaten. U kunt ook denken aan een onderhoudsvriendelijke inrichting en de inzet van slimme hulpmiddelen.

Plantenbakken kosten veel minder onderhoud dan borders. Doordat ze ook op hoogte staan hoeft u minder te bukken. Wanneer u grote bakken neemt in plaats van bloempotten, dan hoeft u ook nog eens minder water te geven. U kunt ook een automatisch bewateringssysteem nemen. Wilt u toch liever borders? Overweeg dan verhoogde borders, zodat u er beter bij kunt. 

Gras is het hele jaar groen, maar het maaien kost natuurlijk veel werk. Als u een automatische grasmaaier neemt, dan houdt u volop tijd over om van uw tuin te genieten.

Met een automatische grasmaaier en een automatische besproeiing van uw tuin en/of potplanten bent u al een heel eind op weg naar een slimme, geautomatiseerde tuin!
 

Automatische grasmaaier


Een robotmaaier zorgt ervoor dat het gras van uw gazon automatisch gemaaid wordt. Zo'n machine is niet goedkoop, maar neemt u veel werk uit handen. Ze worden dan ook steeds populairder. Een voordeel van een robotmaaier is bovendien dat u het gazon minder hoeft te bemesten. Dit komt omdat de maaier het gras mulcht en op het gazon laat liggen zodat het zichzelf bemest. U hoeft de maaier dus ook niet te legen!

Om uw gazon te kunnen maaien moet u dit afbakenen met een draad. Deze draad zendt signalen naar de robotmaaier zodat het apparaat weet wanneer het moet draaien en wanneer het niet meer verder kan.
Goedkopere modellen maaien het gras willekeurig totdat ze bij de draad komen. Dan draaien ze om en gaan ze weer willekeurig verder. De duurdere modellen gebruiken een navigatiesysteem zodat ze op een efficiënte manier het gazon kunnen maaien.
U programmeert de maaier op welke tijdstippen deze zijn werk moet doet, de maaier laadt zichzelf op bij een oplaadstation.

Voorbeeld
Er zijn vele merken en uitvoeringen van robotmaaiers.
Een voorbeeld van een robotmaaier met goede beoordelingen is de Gardena Sileno City 250 robotmaaier. Dit is een maaier voor een gazon tot zo'n 250 m2. Een programma-assistent helpt u via een intuïtief menu en berekent, nadat u de gewenste informatie hebt ingevoerd, zelfstandig een maaiplan waarmee de robotmaaier werkt. Dit plan kan indien nodig worden aangepast. Zodra het werk is gedaan, keert de maaier automatisch terug naar het laadstation. Met behulp van een PIN code en een alarm bescherm je het apparaat tegen diefstal. En belangrijk: het apparaat maakt niet veel geluid.
Klik hier voor een filmpje op YouTube.

Waar te koop en wat kost het? 
Het aanbod aan automatische maaimachines is groot, de prijzen variëren van zo'n € 400,-- tot meer dan € 1.500,--. 
De machine uit dit voorbeeld is te koop bij tuincentra en op webwinkels voor zo'n € 700,--.
 

Automatische besproeiing van uw tuin


Uw tuin heeft water nodig, vooral in hete zomers.
Er zijn automatische sproeisystemen die dit werk van u kunnen overnemen. Dat kan een klein systeempje zijn speciaal voor de plantenbakken en potplanten, of een meer uitgebreid systeem voor uw hele tuin. Indien u dat wenst kunt u het systeem zelfs besturen met uw tablet of smartphone, dus ook wanneer u op vakantie bent.

Een voorbeeld
Zelfs als u weg bent of slaapt worden uw planten perfect besproeid dankzij de besproeiingscomputers van GARDENA die rechtstreeks op de kraan zijn aangesloten. U kunt ook verschillende gebieden van uw tuin afzonderlijk besproeien, bijvoorbeeld het gazon, de bloembakken of de bloembedden. Een meerkanaals-besproeiingscomputer zorgt er vervolgens voor dat elk afzonderlijk gebied op het juiste tijdstip wordt voorzien van de juiste hoeveelheid water.
Een bodemvochtigheids- of regensensor zorgt ervoor dat de automatische bewatering wordt onderbroken of uitgeschakeld als de grond vochtig genoeg is of als het begint te regenen. U bespaart water omdat de tuin alleen wordt bewaterd als het nodig is.

Waar te koop en wat kost het?
Het systeem is breed verkrijgbaar en kunt u net zo uitgebreid maken als u wilt. Kijkt u eens op www.gardena.nl.