Wellicht heeft u overwaarde op uw woning en kunt u deze benutten om uw woning aan te passen. In overleg met uw bank of hypotheekverstrekker kunt u kijken wat de mogelijkheden zijn voor een extra hypotheek. Omdat hier extra kosten bij komen voor o.a. notaris en het opstellen van een taxatierapport, is zo'n tweede hypotheek alleen interessant wanneer u van plan bent flink te investeren.
Sommige banken hebben voor senioren speciale producten om de overwaarde te gebruiken. U kunt bij uw bank informeren wat deze voor mogelijkheden biedt.
Het financieren van woningaanpassingen blijkt in de praktijk lastig als je ouder wordt. Banken kunnen terughoudend zijn bij het verstrekken van leningen aan mensen die de AOW-leeftijd zijn gepasseerd.
Steeds meer gemeenten hebben daarom een speciale financieringsregeling in de vorm van de Blijverslening. Dit is een financieringsregeling tegen een lage rente en gunstige voorwaarden, die het senioren mogelijk maakt om - met woningaanpassingen - langer in hun huis te blijven wonen. De regeling verschilt per gemeente.
Sommige gemeenten hebben een meer uitgebreide Stimuleringslening, waarbij naast levensloopbestendigheid bijvoorbeeld ook kan worden geïnvesteerd in duurzaamheid en veiligheid.
Nieuw is de Verzilverlening. Het voordeel van deze lening is dat de maandelijkse woonlasten niet stijgen omdat tijdens de looptijd geen rente en afslossing wordt betaald. De rente wordt opgeteld bij de restschuld. Aan het einde van de looptijd of bij verkoop van de woning moet de lening worden afgelost. Dat gebeurt dan meestal met de opbrengst van de woning. De verzliverlening is bedoeld voor woningbezitters die maximaal tien jaar voor hun pensioenleeftijd zitten.
Niet alle gemeenten hebben een financieringsregeling voor het levensloopbestendig maken van eigen woningen. Van de gemeenten die bij Wonen met Gemak zijn aangesloten, hebben Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Gilze en Rijen, Moerdijk, Oosterhout en Roosendaal zo'n lening.
Voor andere gemeenten kijkt u op de website van de SVn.
Overweegt u de verbouwing of aanpassing van uw woning te financieren? Dan kan het de moeite waard zijn om dit in de financiering te combineren met energiebesparende maatregelen. Dergelijke maatregelen, zoals zonnepanelen of isolatie, brengen immers geld op. Als u het slim aanpakt, ontstaat financieringsruimte voor het levensloopbestendig maken van uw woning.
Een aantal gemeenten heeft hiervoor een speciale stimuleringsregeling, waarbij u één lening krijgt voor investering in de duurzaamheid, de levensloopbestendigheid én de veiligheid van de eigen woning. Voorbeelden hiervan zijn Moerdijk en Roosendaal. Veel andere gemeenten hebben een speciale duurzaamheidslening. Wilt u weten welke leningen in uw gemeente mogelijk zijn? Kijk dan op de website van de SVn.
Er is ook een landelijke Energiebespaarlening. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.