Financiering | Wonen Met Gemak - Wonen Met Gemak!

Hoe financiert u de woningaanpassing?


 

Hypotheek op eigen woning


Wellicht heeft u overwaarde op uw woning en kunt u deze benutten om uw woning aan te passen. In overleg met uw bank of hypotheekverstrekker kunt u kijken wat de mogelijkheden zijn voor een extra hypotheek. Omdat hier extra kosten bij komen voor o.a. notaris en het opstellen van een taxatierapport, is zo'n tweede hypotheek alleen interessant wanneer u van plan bent flink te investeren.

Sommige banken hebben voor senioren speciale producten om de overwaarde te gebruiken. Een voorbeeld is het Overwaardeplan van de Rabobank. U kunt bij uw bank informeren wat deze voor mogelijkheden biedt.
 

Financiering via uw gemeente


Het financieren van woningaanpassingen blijkt in de praktijk lastig als je ouder wordt. Banken zijn zeer terughoudend bij het verstrekken van leningen aan mensen die de AOW-leeftijd zijn gepasseerd.
Steeds meer gemeenten hebben daarom een speciale financieringsregeling in de vorm van de Blijverslening. Dit is een financieringsregeling tegen een lage rente en gunstige voorwaarden, die het senioren mogelijk maakt om - met woningaanpassingen - langer in hun huis te blijven wonen. De regeling verschilt per gemeente.

Sommige gemeenten hebben een meer uitgebreide stimuleringslening, waarbij naast levensloopbestendigheid bijvoorbeeld ook kan worden geïnvesteerd in duurzaamheid en veiligheid.

Niet alle gemeenten hebben een financieringsregeling voor het levensloopbestendig maken van eigen woningen. Van de gemeenten die bij Wonen met Gemak zijn aangesloten, hebben Breda, Drimmelen, Gilze en Rijen, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout en Roosendaal zo'n lening.
Voor andere gemeenten kijkt u op de website van de SVn
 

Slim én duurzaam investeren in uw woning

 

Overweegt u de verbouwing of aanpassing van uw woning te financieren? Dan kan het de moeite waard zijn om dit in de financiering te combineren met energiebesparende maatregelen. Dergelijke maatregelen, zoals zonnepanelen of isolatie, brengen immers geld op. Als u het slim aanpakt, ontstaat financieringsruimte voor het levensloopbestendig maken van uw woning.

Een aantal gemeenten heeft hiervoor een speciale stimuleringsregeling, waarbij u één lening krijgt voor investering in de duurzaamheid, de levensloopbestendigheid en de veiligheid van de eigen woning. Voorbeelden hiervan zijn Moerdijk en Roosendaal. Veel andere gemeenten hebben een speciale duurzaamheidslening. Wilt u weten welke leningen in uw gemeente mogelijk zijn? Kijk dan op de website van de SVn.

Er is ook een landelijke Energiebespaarlening. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.