Koolmonoxide | Wonen Met Gemak - Wonen Met Gemak!

Koolmonoxide, de sluipmoordenaar


Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Koolmonoxide kan vrij komen bij een CV-ketel, kachel, open haard of geiser. U proeft of ruikt het gas niet, maar het wordt zeer snel opgenomen in het bloed. Daarom wordt het ook wel de sluipmoordenaar genoemd.
De eerste verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken en verwardheid. In ruimtes met te weinig ventilatie is de kans op koolmonoxidevergiftiging extra groot.

Met één of meerdere juist geplaatste koolmonoxidemelders wordt u tijdig gewaarschuwd.

Klik hier voor het filmpje van de Brandweer over koolmonoxide.
 

In welke ruimte(s) hang je koolmonoxidemelders op?


Om te beginnen plaats je er een in de bronruimte: de ruimte waar je cv-ketel hangt. En verder in iedere ruimte waarin bijvoorbeeld een geiser aanwezig is.

Naast de bronruimte is het zinvol om ook de slaapkamer(s) te voorzien van een koolmonoxidemelder. Koolmonoxide kan zich met de luchtstromen door het huis verspreiden, en zo'n luchtstroom kan bijvoorbeeld net de melder in de bronruimte missen. Het hangt ook af van de grootte en bouw van je woning: als de cv-ketel enkele etages hoger hangt dan je slaapkamer, dan zou je in je slaap wellicht ook een alarm kunnen missen van de melder in de cv-ruimte.

En helemaal goed is het om dat ook nog te doen in de woonkamer en eventueel de studeerkamer.

Gebruik geen combimelder (rook- en koolmonoxidemelder in één): een koolmonoxidemelder moet op een andere locatie geplaatst worden dan een rookmelder.
 

Hoe bepaal je de juiste plaats?


Vaak wordt gedacht dat je ze laag moet ophangen 'omdat koolmonoxide zwaarder is dan lucht'. Dit is echter een hardnekkig misverstand: het is zelfs een fractie lichter dan lucht en verspreidt zich daarom met luchtstromen door het huis.

  • In een bronruimte hang je de melder aan het plafond, op 1 tot 3 meter van het toestel.
  • In verblijfsruimten bevestig je ze op ademhalingshoogte, bijvoorbeeld ter hoogte van het bed in de slaapkamer of de bank in de woonkamer.
  • Een melder moet altijd in de luchtstromen zitten en daarom op minimaal 30 cm uit de hoeken.

De Brandweer heeft een handige plaatsingsinstructie opgesteld. Klik hier om deze te bekijken.
 

Hoe weet je of je een goede melder koopt?


De Consumentenbond heeft koolmoxidemelders getest. Hier vindt u een overzicht van melders die als goed zijn getest én van melders die worden afgeraden. U vindt er ook nog meer nuttige informatie over koolmonoxide.

 

Voor deze pagina is gebruik gemaakt van informatie van de Brandweer en van de Consumentenbond.