Brandveiligheid | Wonen Met Gemak - Wonen Met Gemak!

Brandveiligheid


Bij een woningbrand hebben mensen gemiddeld drie minuten de tijd om het huis uit te vluchten. Dertig jaar geleden duurde het nog zeventien minuten, voordat een brand zich door een huis kon verspreiden.
Doordat bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen bevatten, is die tijd drastisch ingekort.

Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Rook is giftig en kan levensbedreigend
zijn.

Het duurt gemiddeld acht minuten, voordat de brandweer ter plekke is. Met goed werkende rookmelders zorgt u er voor dat u bij brand uw woning tijdig kunt ontvluchten.

Wist u trouwens dat u niets ruikt wanneer u slaapt? Een reden te meer om er voor te zorgen dat u wakker wordt van het rookalarm!
 

Wat voor rookmelders kan ik het beste nemen?


Je hebt tegenwoordig rookmelders met een batterij die tien jaar lang meegaat. Op een stoel of trap klimmen om de batterij te vervangen hoeft dus niet meer.
Test de rookmelder wel regelmatig. De Brandweer adviseert om dat elke maand te doen, bijvoorbeeld als buiten het luchtalarm wordt getest op elke eerste maandag van de maand. 
Neem rookmelders met een grote testknop. Dan kunt u deze eenvoudig met een bezemsteel testen.

De Consumentenbond heeft rookmelders getest. Hier vindt u een overzicht van melders die als goed zijn getest én van melders die niet worden aangeraden. 


Er zijn ook draadloos gekoppelde rookmelders, deze staan met elkaar in verbinding. Wanneer een van de melders rook detecteert, gaan alle rookmelders af. Zo is het signaal overal in huis goed te horen, ook wanneer uw gehoor wat minder is geworden.
Meestal koopt u deze rookmelders in een setje van twee, drie of meer stuks.

 


Sommige rookmelders zijn voorzien van noodlicht. Wanneer het alarm afgaat, weerklinkt er niet alleen een geluidssignaal, maar gaat ook direct het licht van de melder aan. Dit soort melders zijn handig voor boven je trapgat, op de overloop en in de hal. Zo is ook de vluchtroute meteen verlicht.
 


'Slimme' rookmelders koppel je aan je wifinetwerk. Via een app op je smartphone ontvang je een bericht bij een detectie bij jou thuis. Hierdoor weet je waar je ook bent dat er bij jou thuis gevaar dreigt. Je kunt op deze manier ook gewaarschuwd worden wanneer er rook wordt gesignaleerd bij iemand waar je voor zorgt.
Een voorbeeld van zo'n slimme rookmelder is de Nest Protect.
 

Voor doven en slechthorenden zijn er speciale rookmelders. Deze melders hebben niet alleen een extra luid signaal, u wordt ook gewaarschuwd met een lichtflits. Bovendien heeft de installatie een trilplaat die u onder uw kussen kunt leggen. Alle elementen zijn draadloos gekoppeld. 
Het Wi-safe 2 systeem van FireAngel wordt in sommige situaties vergoed door de zorgverzekering. Lees hier meer over deze vergoeding.

Waar moet ik rookmelders ophangen?


Hang rookmelders op in iedere ruimte waar slaapkamer(s) op uitkomen. Denk aan de hal, gang en overloop. Voor maximale beveiliging hangt u een rookmelder op in iedere ruimte waar regelmatig iemand is, waar elektrische apparaten staan en waar u doorheen moet als u uw huis moet verlaten. Hang rookmelders altijd aan het plafond en meer dan 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek.
Voor keukens zijn er speciale melders in de handel die niet reageren op rook maar op hitte (zie hier onder).
 

Veilig koken


Een derde van alle woningbranden ontstaat in de keuken. Een kwart van de branden ontstaat tijdens het koken, waarvan het grootste deel in de pan of op het fornuis. Ook de oven, magnetron en frituur zijn apparaten waarin vaak brand ontstaat.

Ouderen vormen een extra risicogroep. Bijvoorbeeld door vergeetachtigheid of geheugenproblemen weet men niet meer dat er een pan op het vuur staat, ook komt het voor dat men tijdens het koken in slaap sukkelt.  

Een rookmelder is niet geschikt voor in de keuken, omdat tijdens het koken dampen vrijkomen die een vals alarm kunnen veroorzaken. In een keuken gebruik je een hittemelder die hoge temperaturen detecteert. Dit kan een hittemelder aan het plafond zijn, of een speciaal fornuisalarm. Er zijn ook systemen die het fornuis direct uitschakelen wanneer er iets mis gaat.

Kijkt u eens bij Koken in het onderdeel 'Slim wonen' op deze website. Daar staan slimme oplossingen die het koken veiliger maken.