Toegankelijk | Wonen Met Gemak - Wonen Met Gemak!

Een goed toegankelijke voordeur


Het toegangspad


Zorg voor een vlak toegangspad vanaf het trottoir tot aan de voordeur. Kies hiervoor materiaal dat niet glad wordt bij regen of opvriezen. Eenvoudige trottoirtegels voldoen hiervoor prima. 
Een goede breedte van het toegangspad is 90 centimeter.

Heeft u een plateautje voor de voordeur? U kunt dit meestal goed oplossen door de bestrating van het toegangspad hellend aan te leggen tot op het niveau van het plateautje. Maak de helling niet te steil, zodat deze ook met een rolstoel goed te nemen is.

Wanneer u een trappetje naar de voordeur heeft, dan is voldoende houvast niet alleen prettig, maar ook veilig. U kunt dit doen door minimaal aan één zijde een leuning aan te brengen. Een leuning aan beide kanten geeft extra houvast.

De drempel


Vaak heeft de voordeur een flinke drempel.
Als deze bijvoorbeeld van steen is, dan is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing het ophogen van de bestrating, zodat u een hellinkje krijgt. Bij houten drempels is dit niet mogelijk, omdat het hout dan gaat rotten. 

Er zijn kant- en klaar opritjes van metaal en kunststof. Let er bij de aanschaf op dat de oprit ook bij regen voldoende stroef blijft.

Als u alleen behoefte heeft aan wat extra houvast wanneer u over de drempel stapt, dan kunt u ook een beugel aan de muur of in het deurkozijn bevestigen.

Makkelijker achterom?


Wanneer het moeilijk is om goede oplossingen te vinden om de voordeur voor mensen met een rollator of rolstoel toegankelijk te maken, dan is het wellicht mogelijk om de toegang via de achterdeur te gebruiken.